Ιδανικό Βάρος

Πως η ψυχολογία επηρεάζει το βάρος

Στη σύγχρονη κοινωνία που αναπτύσσεται ραγδαία, παρατηρείται επίσης και μια μεγάλη έξαρση των διατροφικών διαταραχών. Παχυσαρκία, βουλιμία και ανορεξία φαίνεται να εμφανίζονται όλο και συχνότερα, όπου συναισθηματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες οδηγούν σε έντονο στρες, ανασφάλεια, στεναχώρια επηρεάζοντας τις διατροφικές συνήθειες ή/και αντίστροφα. Για τη διατήρηση λοιπόν του φυσιολογικού βάρους φαίνεται να επηρεάζει άμεσα η καλή ψυχολογία αλλά και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας.

Βάση μελετών, έχει αποδειχτεί πως για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση αυτού, παίζει καθοριστικό ρόλο η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς με θετική σκέψη και έλεγχο των ερεθισμάτων, ενώ η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη για την επίτευξη ενός μόνιμου αποτελέσματος.
Εφόσον αποκλείσουμε κάθε οργανικό παράγοντα που μπορεί να παρεμποδίζει την απώλεια βάρους, ο ρόλος της ψυχολογίας, η αυτοεκτίμηση, το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, αλλά και το αν αγαπάμε τον εαυτό μας επηρεάζει την εξωτερική εικόνα. Είναι να υπάρχει η πεποίθηση πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος, να διατηρηθεί, και πως μια αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση θα επιφέρει θετικές αλλαγές γενικότερα στη ζωή του ανθρώπου. Είναι ο κάθε άνθρωπος που μπαίνει στη διαδικασία διατήρησης φυσιολογικού βάρους, να πιστεύει ότι το αξίζει.
Και για να γίνει η αλλαγή των πεποιθήσεων και των συμπεριφορών, είναι αρχικά να εντοπίσουμε π.χ. ποιές συμπεριφορές σχετίζονται με το φαγητό. Αν κάποιος τρώει πολύ λόγω άγχους, είναι να διδαχθεί να αναγνωρίζει αυτό το συναίσθημα στον εαυτό του και να βρει άλλους τρόπους χαλάρωσης. Ή μπορεί να οδηγείται κανείς στη λήψη μεγάλων ποσοτήτων φαγητού λόγω π.χ. συζυγικών προβλημάτων.
Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι συναισθήματα όπως το άγχος, η ανασφάλεια, η ματαίωση, ο θυμός, οδηγούν σε λανθασμένες διατροφικές συμπεριφορές αλλά και στην ανάπτυξη ενός συνεχούς αισθήματος πείνας.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους, η οποία με τη σειρά της οδηγεί και πάλι σε αρνητικά συναισθήματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση, με αποτέλεσμα να γίνεται ένας φαύλος κύκλος.
Το κίνητρο για αλλαγή είναι εσωτερικό και όχι επειδή «οι άλλοι λένε ότι πρέπει να χάσω κιλά» ή γιατί «προκειμένου να γίνω αποδεκτή θα πρέπει να είμαι πιο αδύνατη».
Από την άλλη πλευρά, μελέτες δείχνουν πως η παχυσαρκία συνδέεται με ένα αυξημένο ποσοστό ψυχολογικών προβλημάτων (με υψηλότερο ποσοστό εμφανίζεται η κατάθλιψη). Βασικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι σπανίως το παχύσαρκο άτομο αντιλαμβάνεται την παχυσαρκία του ως ασθένεια, αλλά συνήθως ως ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για το οποίο συχνά το διακατέχει μια συνειδητή ή μια υποσυνείδητη ενοχή – κάτι που ενισχύει τους ψυχολογικούς παράγοντες.
Η εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου συνδέεται κυρίως με το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τον εαυτό του. Τείνουμε να διατηρούμε το βάρος και την εξωτερική εμφάνιση, με βάση το πώς μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας. Ενώ, η παρατεταμένη «συμβίωση» με το παχύσαρκο σώμα και οι ψυχοκοινωνικές προεκτάσεις που αυτή η κατάσταση συνεπάγεται, προκαλούν σημαντικές υποσυνείδητες αντιστάσεις, όταν «συνειδητά» αποφασίσει κανείς να την αλλάξει.
Είναι λοιπόν να αλλάξει η αντίληψη του εαυτού ή και των καταστάσεων γύρω από εμάς, η «εσωτερική εικόνα» αλλά και το τι θεωρεί ο καθένας πως αξίζει, οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις. Η αντίληψη για το βάρος, το σώμα και την πορεία μέχρι σήμερα για τη διατήρηση του βάρους, να συνειδητοποιήσει κανείς τι λέει μέχρι σήμερα για τον εαυτό του, χωρίς όμως να συγκρίνει κανείς τον εαυτό του με τους άλλους.
Η απώλεια βάρους και η επίτευξη του επιθυμητού στόχου μακροχρόνια, μπορεί να επιτευχθεί αλλάζοντας όχι μόνο τις διατροφικές συνήθειες, αλλά είναι να έχουμε αίσθηση των επιθυμιών και των κινήτρων κάθε ανθρώπου, για να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Είναι να υπάρχει ξεκάθαρο το κίνητρο και το πώς αντιλαμβανόμαστε τις αρνητικές ή θετικές αλλαγές που μπορεί να υπάρχουν με την αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισης