Κρίσεις Πανικού

Συμπτώματα και αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού

Η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου που προκαλεί έντονες σωματικές αντιδράσεις, χωρίς να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή προφανή αιτία.  Όταν ένας άνθρωπος παθαίνει κρίση πανικού έχει την αίσθηση πως χάνει τον έλεγχο, πως πιθανόν να έχει υποστεί καρδιακή προσβολή και πως μπορεί να πεθάνει.

Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει υποστεί τουλάχιστον μία ή δύο κρίσεις πανικού στη διάρκεια της ζωή του.  Υπολογίζεται ότι μέχρι 4% του πληθυσμού υποφέρει από σοβαρές και συχνές κρίσεις πανικού.  Στις γυναίκες η πάθηση είναι 2 έως 3 φορές συχνότερη σε σύγκριση με τους άνδρες.  Η διαταραχή πανικού είναι μια χρόνια πάθηση.  Οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανίζονται σπανιότερα ή να επαναλαμβάνονται συχνά.  Μπορούν να εκδηλώνονται σε όλες τις ηλικίες.  Η συχνότητα εκδήλωσης της πρώτης κρίσης πανικού είναι μεγαλύτερη μεταξύ 20 και 40 ετών.  Παρόλο αυτά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ποσοστό σε μικρότερες ηλικίες κα σε παιδιά.  Η διαταραχή πανικού είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις στη σύγχρονη κοινωνία.

Όταν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες, απροσδόκητες κρίσεις πανικού και κυριαρχεί το αίσθημα του φόβου επανάληψης αντίστοιχου συμβάντος, αναφερόμαστε στη διαταραχή πανικού.  Και παρόλο που αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ποιότητα της ζωής ενός ανθρώπου, η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική.         

Η κρίση πανικού συνοδεύεται από έντονα νοητικά και σωματικά συμπτώματα.  Μπορεί κανείς να αισθάνεται έντονο φόβο, ανησυχία και άγχος.  Σωματικά συμπτώματα είναι η ναυτία, εφίδρωση, αίσθηση πως μπορεί να έχει υποστεί εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, αίσθηση πως έχουν αυξηθεί πολύ οι παλμοί της καρδιάς.  Τα επεισόδια αυτά συνήθως διαρκούν λίγα λεπτά.  Παρόλα αυτά οι κρίσεις πανικού δεν είναι επικίνδυνες για τη σωματική ή ψυχική υγεία.  Ένα άλλο βασικό συνοδό χαρακτηριστικό των κρίσεων πανικού είναι ο φόβος και το άγχος που τα άτομα αναπτύσσουν ότι η κρίση θα επαναληφθεί.  Και αυτό οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο.  Η έντονη ανησυχία αυξάνει τις πιθανότητες επανάληψης ενός επεισοδίου.  Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που συναντάμε σε ανθρώπους με κρίσεις πανικού την κοινωνική απόσυρση.  Κάποιες φορές οδηγούνται και στην αγοραφοβία. 

Η κρίση πανικού είναι αντιμετωπίσιμη. Υπάρχουν ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι και τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν σε πρώτη φάση να ελέγξει κανείς τις κρίσεις και στη συνέχεια να απαλλαγεί από το πρόβλημα.  Ευρέως διαδεδομένες και αποτελεσματικές στην θεραπεία των κρίσεων πανικού είναι η συστημική και η γνωστική συμπεριφορικήθεραπεία.

 Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που έχουν διαταραχή πανικού να ζητούν βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τόσο τις κρίσεις πανικού, όσο και τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν στη καθημερινότητά τους και στη ποιότητα ζωής τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.